neděle 18. ledna 2015

Krom toho, že se věnuji práci s koňmi, věnuji se také práci kolem nich.

pomocník Čenda, 

Moc často se nezmiňuji o formě ustájení ani podmínkách, ve kterých koně máme. Ustájení máme vlastní a to typu 24/7 s vnitřním i venkovním přístřeškem třemi seníky a třemi výběhy z čehož dva volně využívají a jsou víceméně propojené. Celý pozemek je do kopce, což je pro koně super, protože sami pracují se svaly na zádech, nestojí tolik ve vodě, protože voda ztéká, ale hlavně na podzim a v zimě bojujeme s blátem, ale to je (doufám) všude. 

Práce kolem toho je a není malá, a proto představa:"pokud nechcete ve stáji trávit tolik času, udělejte si 24/7 a máte vyřešeno" je pravdivá jen pokud koně vyhodíte na zimu na pastviny, do výběhu jim traktorem jednou za čas dovezete seno a o víc se nestaráte, což tak u nás samozřejmě nefunguje. Práci mám samozřejmě docela dobře usnadněnou například vyhřívanou napáječkou, takže vodu mají koně zajištěnou i v dny, kdy všechno ostatní zamrzá a také se vodou minimálně plýtvá. Zvláště v tyhle dny, kdy je bláto snad úplně všude je to ve výběhu téměř jako v tankodromu. Nedá se téměř nic. V tyhle dny dávám koním seno hodně do přístřešku, který můžu alespoň každý den vykydat, pozametat a uklidit, protože pokud vjedete do výběhu, tak z něj už nevylezete a už vůbec ne s naloženýma kolečkama. Kkoně mají seno celý den rozmístěno ve třech senících a pokud je škaredé počasí, dávám ještě jednu hromádku do přístřešku pro Lukáška, aby nemokl venku, když čeká na kluky a Míšánek ho nepustí ke gitterboxu. Množství sena je hodně závisle na počasí, protože když je zima a prší, koně se potřebují něčím zahřívat, a tak skoro celý den prožerou. Zase pokud zasvítí sluníčko, tak se třeba i celé dopoledne vyhřívají a sluní a sena tolik nesní. Stále mi ještě někdy chybí dobrý odhad, takže pokud dojdu ke koním a oni už stojí u brány, tak vím, že sena bylo málo a že už si čekají na další nášup. Přestože s koňmi moc nejezdíme, nebo jejich využití je snad ještě menší než u koní rekreačních (jednou dvakrát do týdne vyjížďka+ sem tam práce ze země), dáváme jim vojtěškové granule, sušené jablko a mrkev, dá také směs mořské řasy, česnek, vitamín C a ostropestřcový olej. Míšánek má po téhle stravě grošíky až na zádech a to i když má tak dlouhé chlupy teď přes zimu a je hrozně špinavý.

Někdy je to zdlouhavé a zrovna moc se to nehodí. Tenhle rok jsem v prváku a někdy je to řešení toho, jak všechno stihnout, dost náročné, takže někdy, když doletím ze školy, letím ke koním, pak zase domů k učení, padnu přímo od psacího stolu do postele, abych ráno mohla vstát a učit se na novo, abych mohla jít odpoledne ke koním, abych se stihla ještě večer učit něco jiného a abych zase mohla jít spát, protože ráno vstávám... no prostě trošku kolotoč na který si člověk buď zvykne no a nebo mu z toho hrábne :D (ano i tato možnost tu je :D ) Nicméně to za to rozhodně stojí. Od té doby, co máme koně téměř doma nebo spíše ve vlastím, se ten vztah posunul úplně někam jinam. Před tím, jsem mohla ve stáji trávit čas jak dlouho jsem chtěla, ale pořád to nebylo ono. Teď si to asi ani jinak nedokážu představit. S koňma jsem od okamžiku, kdy vkročím jednou nohou do výběhu. Všechno dělám s nimi a oni mi při tom asistují. Už víte, co od koní můžete čekat, jak na různé věci reagují a mnohem lépe pochopíte, co se snaží říct, když s nimi trávíte i jiný čas než na jízdárně, ať už je to v sedle nebo za země. V ten moment, až se člověk stane částečně také součástí stáda, pochopí... je to další střípek a dílek zapadající do nekonečné skládačky, která tvoří cestu opravdového porozumění...

večerní krmení- Luky už večeří skoro s klukama :)


2 komentářů:

Unknown řekl(a)...

,,Už jednou jsem dělala recenzi na téma Aiva vs. Toricon, ale to jsem ještě nevěděla o značce Bang. Ta by je totiž materiálem převálcovala na celé čáře.“

No, možná by to chtělo tomu válcován přidat trochu objektivity. Je jistě Vaše právo preferovat i doporučovat věci jakéhokoliv výrobce a firma BANG patří mezi ty dobré volby. Zvláště v poslední době, kdy se objevuje řada ,,takyvýrobců“, nad jejichž produkty zůstává rozum stát.

Ale jak se říkává, srovnávejte srovnatelné. Pokud vím, máte od nás minimálně dvě ohlávky z polypropylénové pletené šňůry bez jádra. Lehčí a levnější polypropylén je dobrý výběr, pokud si chcete vybrat z větší barevné škály (u nás asi 50 vzorů) a počítáte s životností asi
dva – tři roky. V tomto případě do vyblednutí barev, protažení ohlávky při častém používání, nebo prostě do té doby, než se rozhodnete koníka přeladit do jiné barvy výstroje. Jak vídám na fotkách našich zákazníků, v některých případech takováto levnější ohlávka dobře slouží i pět a více let. Pravda, mírně vytahaná a barva už není co bývala, ale pořizovací cena je zanedbatelná.

Jestliže chcete ohlávku, která bude při nezměněné velikosti a minimální (nebo prakticky žádné) údržbě sloužit dlouhé roky, pak rozhodně volte šňůru s jádrem. Nabízí se polyamid – lidově nylon – nebo polyester. A co ne každý ví, polyamid, ač šňůra s jádrem, se časem pod zátěží také natáhne asi o 10 %. . Dobří výrobci, mezi něž Vámi oblíbený BANG, patří proto nabízejí ohlávky z polyesteru. Téměř nezničitelné, délkově stálé i při denním používání – jediná změna rozměrů vznikne tím, jak se časem uzly dotáhnou a zakousnou do sebe, že už ohlávku nikdo není schopen rozebrat.

Takže tedy raději ohlávku z polyesterové šňůry s jádrem, a k jádru věci se dostáváme i zde.
Takovéto ohlávky nabízíme také, v současné době máte na výběr z 24 vzorů:

http://www.toricon.cz/produkty.php?kat=23

Proto si myslím, že když už chceme něco srovnávat od různých výrobců, srovnávejme to nejlepší, co jsou schopni nabídnout. Zvláště když při Vašem přehledu znáte i náš sortiment téměř do detailu. Rozhodně si nechci hrát na nějakou uraženou primadonu, která se po bulváru dožaduje nějaké opravy nebo omluvy za článek, který jí nejde pod nos. Jen bych rád uvedl na pravou míru věci, které se mě přímo týkají.

S pozdravem Miloš Panuška – nejen Vám známý jako TORICON

Bea řekl(a)...

Dobrý den pane Panuško,
Vaše ohlávky, leč jednu už máme přes 4 roky, drží také jako vzteklé, ale s lanem s jádrem jako od Bangu jsem se opravdu ještě nesetkala, a proto ze mě mluvilo především nadšení. Není na jemné nosíky, což jsme přesně ve fázi zjemňování potřebovali a teď už jezdíme na té od Vás a tu od Bangu podědil další dutohlavec, který ještě na jemnější není připravený. Pravda, o vašich ohlávkách jsem se ještě nezmiňovala, ale jak vidím, budu to muset napravit. Protože životnost těch vašich je opravdu nezaměnitelná nepářou se oplety, nepraskají karabinky a ohlávky se nám nijak nepovolují ani nevytahují. Tímto příspěvkem jsem nechtěla nikoho popudit a proto se omlouvám, jestli se tak stalo. Přeji pěkný zbytek dne, Beáta :)

Okomentovat

 
;